Korsningen Vårgatan och Aprilgatan 1912 (Stadsmuseets digitala arkiv).

 

Historien om Tellusborg

I början av 1900-talet var Midsommarkransen till stor del skogbevuxet med hagmarker och en och annan åker insprängd. År 1905 fanns det femton bostadshus med ca 160 bofasta invånare. De bostadshus som numera tillhör Tellusborg uppfördes under åren 1910–1913 runt den lilla parken Julikullen.

Genom avtal med Stockholms stad kunde vatten och avlopp anläggas i Midsommarkransen samtidigt med gatunätets framväxt. Vattenledningsvägen har fått sitt namn av Stockholms nya vattenledning som drogs genom Midsommarkransen från Norsborg.

1921 hade samtliga lägenheter försetts med elektriskt ljus. Med början 1926 och under de följande åren försågs samtliga lägenheter med WC.

År 1935 övertog HSB förvaltningen av fastigheterna i Silverpoppeln och Järneken och bildade bostadsföreningen Tellusborg av dem. Föreningen fungerade som ett bostadskooperativ. Bildandet av föreningen trädde i kraft den 1 januari 1937 och insatsen var en krona.

Hotet om en förestående rivning präglade bostadsföreningens verksamhet ända från början vilket framgår av föreningens stadgar. Där föreskrevs att medelmmarna skulle få nyttjanderätt till lägenheterna på en maximal tid av 25 år. Man räkande helt enkelt med att husen skulle rivas inom denna tid och ersättas av modernare bostäder. Inte förrän 1971 visade det sig att det inte längre var aktuellt med någon sanering genom rivning i Midsommarkransen. Detta besked medförde att en successiv upprustning av fastigheterna påbörjades.

Från och med en 1 juli 1974 ingick även Cypressen i bostadsföreningen. Efter köpet av Cypressen byggdes en elvärmecentral som skulle förse hela föreningen med varmvatten.

Vid årsstämman 1990 fick de som förespråkat bostadsrätt majoritet efter flera års strider. Den 31 augusti 1992 registrerade länsstyrelsen den nya stadgan och omregistrerade föreningen till bostadsrättförening.